Takfärger

Kyrka med täckning_800

Generellt gäller för färgsystem att ju tjockare färgbeläggningen är desto längre håller systemet. Därför är det ofta en fråga om hur många skikt man tar sig tid att måla. Och därför är det viktigt att ställa sig frågan om man är beredd på att underhålla taket ofta, eller om man hellre lägger lite mer tid och tar en högre materialkostnad för att maximera underhållsintervallerna.

Introteknik har marknadens bredaste utbud av takfärger. Varje år så levererar vi färg till 150 000-200 000 m²  tak runt om i Sverige. Och genom vår kunskap garanteras du att få rätt färgtyp oavsett vilket färgsystem som passar era förutsättningar bäst. Allt för att skapa en god ekonomi och maximal hållbarhet.

För att välja rätt färgtyp och vilken förbehandling som krävs för taket så behöver vi veta vilket underlag som skall målas.

 

 • Är plåtmaterialet en förzinkad stålplåt (vanligast), aluzinkbelagd stålplåt, rostfri plåt, aluminium, kopparplåt eller mycket gammal järnplåt (svartplåt)?
  Lista över plåttyper och om de kan målas, samt vilken färgtyp som är lämplig.
 • Finns färg eller andra beläggningar på plåten som ska målas?
  Lista över färgtyper och hur man kan avgöra vilken färgtyp som redan finns på plåten.
 • Sitter den gamla färgen fast på ytan, har den så kallad vidhäftning? Ofta måste delar eller all gammal färg tas bort före ommålning genom förbehandling!
  Testmetod och standard för bestämning av vidhäftning.
 • Har det uppstått rostangrepp? -tänk på att det kan finnas rostfläckar och tom rosthål under gamla färgskikt!
  Rostklasser och förbehandlingsmetoder.
 • Vilken typ av miljö finns taket i? Är det nära havet utefter västkusten eller utsätts det för fågelspillning eller mycket nedfall av löv och barr?
  Regionskarta och förklaring av miljöklasser för korrosivitet.

Är taket målat tidigare och i behov av att målas igen är det viktigt att veta vilka färgtyper som harmonierar med varandra. Målar du själv är det bra att spara burken där det står färgtyp. Är taket köpt med en färgbeläggning kan leverantören svara på vilken färgtyp de använt.

Kommentarer är stängda